Ahlaki değerlerin hızla erozyona uğradığı günümüzde gelecek adına tehlike sinyalleri yanmaya devam ediyor. Günümüzde birçok alanda yaşanan yozlaşma ve değişimin sonuçları giderek daha da belirginleşmektedir. Bireylerin kendi içindeki bozulmaları sonrasında aile ve toplumda ciddi sıkıntılara sebep olmaktadır. Ticaretten eğitime, aile hayatından cadde ve sokaklara kadar ciddi bir değişim yaşıyoruz. Bu değişim maalesef kötü yönde devam ediyor…
Medya ahlaki yozlaşmaya sebep oluyor
Birçok ailenin TV kanallarını izlerken yoğun stres yaşadığını görüyoruz. Ailelerin çocukları ile birlikte izleyeceği programların ise son derece az olduğu görülüyor. Dizilerde ve sinemalarda o kadar kötü örnek var ki artık toplumun bunlara karşı duyarsız olduğuna şahit oluyoruz. Kişiler arası ilişkilerde yalan, aldatma, ikili oynama, güvensizlik, psikopatik davranışlar, başkalarının hakkını çiğneme, şiddet oldukça yaygın ve kötü örnekler haline geldi.
Sosyal medya ve internet sınırları bozuyor
Hiç tanımadığınız kişilerin bile özel hayatınıza dair önemli bilgiler elde etmesi mümkün oluyor. Sosyal medyada ve internet üzerinde kişilerin sınırları kolaylıkla ihlal edilebiliyor. Hele hele belli iletişim araçlarını kullanarak çocuklara karşı taciz, küfür ve gayri ahlaki durumların olduğunu okuyoruz. Ekranın gerisindeki kişinin niyetini bilmeden kurulan iletişim iyi niyetli kişilerin zarar görmesi ile neticelenebiliyor. Dolandırıcılık, cinsel istismar vb. durumlar giderek artıyor.
Değerler içselleştirilmeden şekil olarak kalıyor
Çocuklar iyi gözlemcidirler. Yalan ve samimi olmayan tepkileri hemen tespit ederler. Bu durumda ise eğer çevrede iyi örnekler yoksa bunu gözlemleyen çocuklar da benzer davranış problemlerini sergilemeye başlarlar. Başkalarının hakkını yeme, dedikodu, küçümseme, bencillik, kendini beğenme, çalışmadan kazanma, kolaycılık gibi davranışlar hemen algılanır ve uygulanır. Bu açıdan şekilci olmadan manevi değerlerin içselleştirilmesi gerekir. Anne babanın samimi bir şekilde manevi değerleri yaşaması gerekir.
Sonuç olarak hızla yozlaşan toplumu gelecekte çok daha ciddi riskler beklemektedir. Bireyleri yaşadığı toplumda güvensiz ve stresli hale getirecek bu yozlaşma, suç, şiddet, madde, hırsızlık, aldatma gibi olumsuzluklar da toplumu sarsabilir. Yalnızlık, bunalım ve sosyal izolasyon artabilir. İnsanlar toplumu güvensiz gördüğü için daha güvenli alanlara göç etmeye çalışabilir. Özellikle gençler bu konuda alternatif arayarak ideal toplumu bulma çabasına girebilir. Yarın çok geç olmadan önlem almalıyız.